Tot ce trebuie să știi despre găzduirea web

Tot ce trebuie să știi despre găzduirea web

Te-ai gândit vreodată ce se întâmplă, de fapt, atunci când deschizi o pagină web? Ce se află dincolo de o acţiune aparent banală, pe care o faci zi de zi atunci când accesezi internetul?

După ce am trecut în revistă ce îţi trebuie ca să începi o afacere online, facem un pas înainte către lucruri încă şi mai serioase. Ei, dar nu complicate ori de neînţeles! 🙂

Să începem, deci, procesul de disecare al ceea ce înseamnă gazduire web pentru a înţelege ce este, cum funcţionează şi cum să o alegi.

Ce inseamna gazduire web

Pe scurt, găzduirea web este un serviciu care îţi permite să urci un site sau o pagină web pe internet. Acest serviciu este oferit de o companie care îţi pune la dispoziţie tehnologiile necesare pentru ca un site să funcţioneze online.

Site-urile sunt păstrate pe computere speciale numite servere, iar atunci când le accesezi, computerul tău se va conecta la serverele respective şi în acest fel paginile web îţi vor fi afişate.

Găzduirea web presupune şi deţinerea unui domeniu web, adică acel nume unic pe care îl are site-ul tău. Serviciile de web hosting oferă totodată şi posibilitatea de a-ţi crea un domeniu web pentru afacerea ta online.

Componente de gazduire web

Deşi ai fi tentat să consideri serviciul de gazduire web ca fiind unitar, el are, de fapt, 4 componente principale pe care trebuie să le ai în vedere:

#1 Domeniul (Domain Hosting). Numele domeniului tău este controlat şi păstrat de compania de la care îl achiziţionezi. Tu eşti proprietarul acelui domeniu pe perioada pentru care îl cumperi şi nimeni nu mai poate avea un domeniu identic cu al tău.

#2 Găzduirea DNS (DNS Hosting). Găzduirea DNS sau hostingul domeniului tău web este acel server care transformă adresele web în adrese de internet, altfel cunoscute şi sub numele de adrese IP. Internetul funcţionează, de fapt, pe baza acestor adrese IP, aşa încât fără găzduirea web DNS un site nu poate rula online.

#3 Găzduirea web (Web Hosting). Acesta este serviciul care găzduieşte practic site-ul tău, de aceea, când îţi alegi furnizorul de web hosting, asigură-te că:

 • Viteza server-ului pe care ţi-l pune la dispoziţie acoperă nevoile site-ului tău;
 • Banda de frecvenţă poate susţine diversitatea şi cantitatea de informaţii de care ai nevoie;
 • Update-urile sunt făcute la timp;
 • Există posibilitatea de backup (copie de rezervă) pentru site-ul tău;
 • Beneficiezi de suport tehnic atunci când ai nevoie.

#4 Găzduirea email (Email Hosting). După cum sugerează şi numele, este vorba despre serviciul care găzduieşte email-urile asociate site-ului tău. Acesta permite trimiterea şi primirea email-urilor tale.

Aceste componente pot fi oferite de un singur furnizor sau de mai mulţi. Recomandarea este însă să optezi pentru o companie care îţi poate oferi întreg pachetul de servicii şi care, mai ales, are capacitatea şi disponibilitatea de a te ajuta să faci cele mai bune alegeri pentru site-ul tău.

Tipuri de gazduire web

gazduire web

Camera de servere.
Sursa foto: pixabay.com

Ai putea să fii puţin surprins, însă există mai multe tipuri de găzduire web, fiecare cu rolul, avantajele şi dezavantajele sale. De interes pentru tine şi afacerea ta online sunt însă 3 tipuri de gazduire web:

#1 Găzduirea shared sau Shared Hosting

Aceasta este cea mai populară dintre tipurile de găzduire web. Cu siguranţă, cuvântul „shared” te duce cu gândul la ceva în comun. Şi ai dreptare.

Găzuirea shared presupune că spaţiul fizic existent pe un server şi resursele acestuia sunt folosite la comun de către mai multe site-uri. Şi acum, te gândeşti: dacă este „la comun” nu înseamnă că înghesuiala pe server mi-ar putea crea probleme? Mai la începuturile internetului, da, crea probleme.

Acum însă, progresul tehnologic a făcut ca acest tip de gazduire web să fie foarte eficient şi, mai ales, cu un raport calitate/preţ extrem de bun, dacă, desigur, alegi şi o companie de web hosting serioasă. Pentru marea majoritate a afacerilor online acest tip de găzduire este ideal, din două motive:

 • Este mai accesibil – nu trebuie să plăteşti pentru un server întreg, mai ales, dacă nu-ţi foloseşte la nimic;
 • Este mai uşor de folosit – serverul este preconfigurat cu cele mai importante opţiuni şi vine la pachet cu servicii de mentenanţă şi actualizări de securitate.

#2 Găzduirea VPS sau VPS Hosting

Acronimul VPS înseamnă Virtual Private Server, carevasăzică este un fel de server virtual privat. Spunem „un fel” pentru că şi acest tip de găzduire web presupune existenţa unui server fizic care este, de fapt, împărţit cu alte servere virtuale. Partea frumoasă este că pe un astfel de server virtual privat îţi poţi face de cap, fără să deranjezi pe alţii. Asta deoarece are resurse dedicate, iar configurările disponibile sunt asemănătoare cu ale unui server dedicat.

Găzduirea web de tip VPS este avantajoasă pentru că:

 • Este mult mai flexibilă – severele virtuale oferă cel mai flexibil mediu disponibil pentru site-uri. Ele se adaptează la problemele care apar şi relochează, în mod automat, site-ul într-o zonă sigură. De asemenea, oferă soluţii rapide atunci când traficul pe server-ul fizic creşte foarte mult.
 • Oferă resurse dedicate – aşadar, chiar dacă împarţi spaţiul fizic cu alţi clienţi, nu împarţi şi resursele, cum ar fi memoria, de exemplu. Acest lucru îi permite site-ului tău să ruleze corespunzător, chiar dacă, să spunem, vecinii cu care împarţi serverul au o creştere foarte mare a traficului.

#3 Server dedicat

Cred că ţi-ai dat deja seama, după nume, că acest tip de găzduire web presupune să ai tot spaţiul disponibil pe un server doar pentru tine, tot spaţiul şi toate resursele alocate. După cum probabil intuieşti, acesta este şi cel mai costisitor tip de găzduire web, însă are ca avantaje:

 • Flexibilitatea şi personalizarea – poţi alege exact tipul de specificaţii hardware şi software de care ai nevoie;
 • Performanţe ridicate şi resurse dedicate –asta pentru că nu împarţi serverul cu nimeni;
 • Control absolut – ai acces total şi posibilitatea de a face orice setări doreşti.

Şi acum, te întrebi: ce tip de găzduire web să aleg? Răspunsul: cel care îndeplineşte cel mai bine nevoile specifice site-ului tău. Iar dacă ai nevoie de un sfat în acest sens, specialiştii în web hosting WordPress te vor ajuta să faci alegerea potrivită.

Deşi poate părea o piesă mai puţin importantă în construcţia afacerii tale online, găzduirea web este, am putea spune, esenţială. Închipuie-ţi doar că ai o idee de afacere strălucită, pusă în valoare de un site de excepţie, dar un hosting prost, care îl face deseori nefuncţional. Sau că te trezeşti, când ai nevoie mai mare, că nu e nimeni care să-ţi ofere suport tehnic atunci când se întâmplă vreo nenorocire online.

Aşa că, atunci când eşti pus în faţa alegerii firmei de gazduire web, ar fi bine să ţii cont deopotrivă de reputaţia acesteia şi serviciile pe care le oferă.

Şi, pentru că tot am făcut referire la el, în articolul următor afli procesul de creare site web în WordPress, ca să obții site-ul care să pună în valoare ideea ta strălucită.

Știu că probabil ai câteva întrebări înainte de a alege să colaborezi cu o firmă de gazduire web, lucru care este normal. De aceea, aș vrea să te invit la conversație.

Care sunt provocările sau neclaritățile tale legate de hosting, în acest moment?

Aștept comentariul tău în secțiunea de mai jos.

Cu drag,

Ninel

About the Author
Ninel Decu
Am 15 ani experienta in marketing si vanzari de servicii. Scriu despre marketing online, WordPress, cum sa pornesti o afacere de la zero. Sunt cofondator al firmei ServHost specializata in servicii de hosting pentru platforma WordPress cat si realizarea de bloguri, site-uri si magazine online pe aceasta platforma. Am fost implicat in peste 400 de proiecte care au pornit de la zero sau pe care le-am ajutat sa creasca de la un anumit nivel.

6 thoughts on “Tot ce trebuie să știi despre găzduirea web

 1. Andrei Rusu - 27/04/2017 at 10:00 am

  Buna ziua! Am o intrebare: care e diferenta dintre un hosting special pe wordpress si unul normal? Momentan detin un site pe wordpress insa as fi interesat sa-l mult la o firma specializata in hosting wordpress, dar nu stiu care sunt avantajele. Multumesc.

  Reply
  • Ionascu Catalin - 27/04/2017 at 10:15 am

   Bună ziua, Andrei! Mulțumim că ne urmărești. Într-adevăr, o firmă specializată în hosting pentru WordPress oferă avantaje tehnice în plus. De exemplu:
   – mentenanța site-urilor WordPress,
   – optimizarea vitezei de încărcare și sporirea securității (după cum probabil știi, datorită diversității de plugin-uri, site-urile WordPress sunt deseori vulnerabile la atacuri),
   – backup al bazelor de date,
   – scalabilitatea site-ului,
   – suport tehnic specializat pentru WordPress,
   – trafic nelimitat (indiferent de nivelul traficului, site-ul nu va avea downtime),
   – update-uri automate (la alegerea ta, dacă dorești să scapi de grija update-urilor la WordPress și plugin-uri).

   Acestea sunt o parte din avantaje. Sper că te ajută aceste informații. Dacă ai nevoie de mai multe detalii, contactează-ne folosind informațiile de pe pagina de Contact:
   https://www.servhost.ro/contact/

   Reply
 2. Carmen dima - 13/06/2017 at 9:45 pm

  Buna seara.
  Nu stiu daca e locul potrivit, dar as avea nevoie de un sfat;am un blog de 2 ani pe WordPress. De doua saptamani mi-au disparut toate pozele, desi majoritatea sunt poze facute de mine personal . De fapt, o mare parte nu se mai deschid iar unele au disparut cu totul.Nu ma pricep la tehnica, eu doar iubesc cuvintele. Puteti , va rog, sa ma ajutati cu un sfat, ceva?
  Multumesc!

  Reply
  • Ninel Decu - 13/06/2017 at 10:04 pm

   Buna Carmen, site-ul e gazduit pe platforma wordpress. E posibil cumva sa fie blocate, dar cel mai sigur ar fi sa verificam exact in site. Daca esti ok cu ideea, putem continua pe email: [email protected] si vom detalia mai mult. Iti multumesc!

   Reply
 3. Maxim - 04/09/2017 at 9:36 pm

  Imi plac articolele voastre insa din pacate nu v-am gasit pe http://www.idealhost.ro ca sa vad ce parere au oamenii despre serviciile dvs, pt mine asta e barometrul

  Reply
  • Narcisa - 04/09/2017 at 10:10 pm

   Iti multumim frumos pentru aprecieri, Maxim. Ar fi interesant sa testezi serviciile noastre pentru a vedea ce au primit si ce primesc in continuare clientii nostrii.

   Reply

Leave a Reply

Centrul de preferințe pentru confidențialitate

shares